Vad är hälsosam mat?



Vi får dagligen råd om vad som är nyttig mat och vad som är onyttigt genom olika medier som tv, tidningar och BLOGGAR. Varje dag fylls vi av fakta om kostens roll i vår hälsa. Vad näringslära och kostlära är borde alla känna till, t.ex. om hur mat påverkar vår hälsa, hur vi kommer att se ut, hur friska vi är och hur bra vi kommer att må.

 

Kroppen behöver ständigt fylla på sitt energibehov av kolhydrater, fett och protein samt sitt näringsbehov av vitaminer och mineraler. Hur mycket man behöver äta varje dag skiljer sig från person till person och beror också på hur vår kropp är skapad och hur mycket aktivitet man utför. [1]

 

Det finns en grundomsättning som kräver energi för att hjärtat ska slå och nervsystemet och ämnesomsättningen fungerar. Denna sorts energi behövs även om vi bara ligger stilla hela dagen. Därefter behövs också energi beroende på hur mycket vi rör på oss varje dag. För barn och ungdomar som växer och för gravida kvinnor behövs även energi till tillväxthormonerna. [1]

 

 

Kolhydrater

Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. Det finns i socker, stärkelse och kostfibrer och vi hittar den i vanlig basmat som potatis, pasta, bröd, ris och frukt. De mesta av kolhydraterna bryts ner till sockerarter, det är sockerarterna som behövs som energi i cellerna. [2]

Bild 1


Protein

Protein är kroppens byggmaterial. Det är ett mycket viktigt näringsämne som finns i alla celler. Utan proteiner skulle kroppen inte kunna fungera. Protein byggs upp av 20 olika aminosyror och av dessa är 9 stycken essentiella d.v.s. att kroppen inte själv producerar dem utan vi får i oss dem i maten vi äter. Protein finns i Kött, fisk, ägg, mjölk och ost. Protein är viktigt för oss eftersom det är nödvändigt för cellens uppbyggnad, enzymer och immunförsvaret. [3]

Bild 2

 

Fett

Fett är koncentrerad energi och är kroppens energiförråd. Med rätt sorts fett i rätt mängd är avgörande för att vi ska må bra. Fett ger kroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt inre organ. Det är dessutom nödvändigt för de fettlösliga vitaminerna. Det finns tre olika typer av fett: mättad fett, fleromättad fet och enkelomättad fett. Exempel på mättad fett är: mjölk, kött, grädde, glass, m.m. exempel på enkelomättad fett är: olivolja, avokado, kyckling, olika typer av nötter och rapsolja. Fleromättad fett är: fet fisk, sesamfrön, linfrön och valnötter. [4]

Bild 3


Variation är bra!

Hur mycket vi äter av olika näringsämnen är lika viktigt som att balansen mellan vissa näringsämnen är den rätta. Energi- och näringsbehovet får vi genom att vi äter en väl sammansatt och variationsrik kost. [5]
Tallriksmodellen visar hur man lätt kan dela upp sina måltider på rätt sätt. [6]

 

Bild 4

 

Det tillhör vår vardag att höra eller läsa om hur man kan ändra om sin kost för att uppnå olika typer av resultat. Vanligaste tipsen vi får är hur vi ska lägga om vår kost för att gå ner i vikt. Idag gör många misstaget att hoppa över en måltid för att gå ner i vikt, andra som jag känner slutar att äta kolhydrater. Det är ju kolhydraterna som ger dig energi och ork. Något som många heller inte vet är att om man slutar äta kolhydrater helt under en viss tid tills man har nått sin ”målvikt” och sedan börjar äta vanlig mängd med kolhydrater går man upp i vikt igen, i snabbare takt än vad man har gått ner.

 

 


Källförteckning:

 

[1] http://www.anatomiguiden.se/html/grundkost.html/ Författare: okänd Skriven: okänd Hämtad: 2012-05-21

[2] http://www.slv.se/sv/grupp1/mat-och-naring/vad-innehaller-maten/kolhydrater/ Uppdaterad: 2012-03-20Sidan uppdaterad av: Livsmedelsdataenheten Hämtad: 2012-05-21

 

[3] http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Protein/ Uppdaterad: 2011-11-22Sidan uppdaterad av: Livsmedelsdataenheten Hämtad: 2012-05-21

 

[4] http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/fett/ Uppdaterad: 2012-04-20Sidan uppdaterad av: Livsmedelsdataenheten Hämtad: 2012-05-21

 

[5] http://www.halsotek.se/naringslara.html/ Källa: Livsmedelsverket Hämtad:2012-05-12

[6] http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/ Författare: okänd Uppdaterad: 2011-09-27 Hämtad: 2012-05-21


Bild 1: http://twiceas.blogg.se/images/2011/kolhydrater_150351642.jpg
Bild 2: http://media.fysakademin.se/2011/01/mat.jpg
Bild 3: http://benniysworld.blogg.se/images/2012/dghrui5r7i_200030817.jpg
Bild 4: http://blogg.bokus.com/wp-content/uploads/Tallriksmodellen.jpg



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0