Stress och sömn
Alla har vi någon gång upplevt sömnlös natt pga att man har varit stressad eller bekymrad av något. [1] Det kan vara jätte jobbigt när det väl händer därför måste man undvika att bli stressad för sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta känslor.
Sömnen är uppdelad sömncykler och mellan varje sömncykel tar en och två timmar. Det finns 5 stadium.
· Stadium 1 – insomningsstadiet
· Stadium 2 – stabil sömn
· Stadium 3 och 4 – djup sömn
· Stadium 5 – drömsömn [1]
Kroppens återhämtning sker under djupsömnen då hjärnan arbetar mer långsamt. [1] Vi behöver mellan sex till nio timmars sömn, beroende på hur effektiv sömnen är. Ibland räcker även sju timmar. Ungdomar och yngre behöver mer sömn än äldre eftersom att vi fortfarande växer.
Stress är en naturlig reaktion i kroppen som ska hjälpa en att ta tag i utmaningar och problem. Då hjärnan skickar stressignaler till kroppen och hjärtat slå fortare, andningen blir snabbare och musklerna spända; man blir beredd att agera. Det här är bra om man måste göra något snabbt. Den här reaktionen gör också att man kan få mer gjort när man är lite pressad eller har ont om tid. [2]
bild 1
Stress kan påverka din sömn. Ungefär var tredje person har sömnproblem till och från. Sömnproblem blir allt vanligare och det är kvinnor som är mest drabbade eftersom att sömnproblem oftast beror på stress. Anledningen till det kan vara exempel vara att man har för hårda karv på sig själv eller från omgivningen, eller brist på eget inflytande, både i arbetslivet och i hemmet. [1] Under en dag har vi jätte mycket saker att få gjort och oftast hinner man inte med allt därför är det viktigt att ibland kunna undvika att göra självkara saker som att tex diska eller tvätta.
Några tecken på att man är stressad kan vara att:
• man sover dåligt på nätterna
• känner sig trött fast man har sovit
• ofta får ont i huvudet eller magen
• spänner sig och får ont i nacken eller axlarna
• får hjärtklappning
• känner sig nedstämd eller får ångest
• känner sig likgiltig eller ointresserad av det som händer omkring en
• lätt blir irriterad och arg över småsaker
• har svårare att koncentrera sig och glömmer bort saker
• känner sig rastlös och har svårt att koppla av [2]
Men man kan känna stress även om man inte har bråttom eller är i en akut situation. Man kan till exempel bli stressad av press, förväntningar eller idéer på vad man ska göra eller hur man ska vara. Även om de inte har med brist på tid att göra, skapar sådana känslor stress.
Bild 2
Typiska allvarliga stressymptom är hjärtklappning och kallsvettning eller känna att det blir svårt andas. När man har somnat under stress är det ofta så att sömnen blir ytlig på grund av att man vaknar flera gånger under natten. [3]
Andra symtom kan vara att man känner en trötthet som inte går att vila bort, man känner sig rastlös och har svårt att koppla av och varva ner. Man kan även känna sig lätt irriterad, olustig, orolig, rädd, ledsen eller få ångest när man blir stressad.
Stress kan också göra att du får ett sämre minne och man får det väldigt svårt att koncentrera sig på de man måste göra. Många som blir stressade får också problem med magen och man kan också bli stel och känna smärta i kroppen [4]
Om man märker att detta händer en själv är det viktigt att ta tag i det och få hjälp, för stress är inget att blunda för!
Källförteckning
[1] http://www.vardguiden.se/Tema/Psykisk-ohalsa/Somnproblem/
Artikeln uppdaterad: 2010-03-19 Författare: Katja Öster, webbredaktör, Vårdguiden
[2] http://www.umo.se/kroppen/stress/
Författare: Lotta Partby, kurator, Gullmarsplans ungdomsmottagning, Stockholm
[3] http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Stress/
Författare: Pernilla Hjort, webbredaktör, Vårdguiden
[4] http://www.stressad.se/ Författare: ökänd
Bild 1: http://www.umo.se/kroppen/stress/
Bild 2: stress.jpg